Be kind, for everyone you meet is fighting a battle you know nothing about

En av mine guilty pleasures er å lese sitater. Noen ganger som tidsfordriv, andre ganger for å snu negativ tankegang. I kveld kom jeg tilfeldigvis over flere sitater som oppfordrer til å legge fortiden bak seg og kun se på nåtiden og framtiden.

Past IIPast Past III

Jeg er kun dels enig. Man skal ikke bruke for mye tid på fortiden; det er ikke mulig å endre det som allerede har skjedd. Og å dvele ved ting som ikke lenger er reelt tapper bare energi. Akseptér det du ikke kan endre, og ta ansvar for det du kan endre – osv 😉

Men i hvilken grad er egentlig gårsdagen historie? Og dagen før der, og årene før der? Fortid er ikke alltid historie. Fortiden er en del av deg, den bærer du med deg uansett hvor du befinner deg. Erfaringer, minner og gamle følelser – de blir du ikke kvitt og de påvirker hvordan du ser og fortolker nåtiden. Og er det ikke da greit å se bakover for å forstå? Ikke for å dvele, men for å forstå. For å akseptere og tilgi seg selv, slik man er nå. Og for å bli bevisst egne reaksjonsmønstre slik at man får mulighet til å endre dem.

Hver erfaring, særlig de vonde, gir potensiale for læring og utvikling. Tøffe tider gjør deg sterkere. Hold fast ved dét hvis du har det tøft nå. Stol på at det kommer noe godt ut av situasjonen. For det kommer bedre tider, det gjør det alltid. Og tenk på hva som hjalp deg sist du hadde en tøff periode i livet. Hva fikk deg til å fokusere på noe annet, til å føle deg bra? Og hvis du er på en god plass i livet: se tilbake på tunge stunder du har hatt. Hva har du lært? Hvordan har det gjort deg til en bedre og sterkere person? Og hvordan kan du bruke det til å forstå og være mild mot andre?

Past IVLa fortiden gjøre deg sterkere og smartere. Du må ikke ukritisk legge den bak deg. Men ikke forbli i en mental tilstand hvor du «graver» deg ned i alt som har vært og som ikke «burde» ha skjedd. Det har skjedd, det får du ikke endret.

 

Bruk livserfaringen for det den er verdt, du bærer den med deg uansett.

Linda Marie